Özel Röportaj - Ödüyo Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Erman Yapıcı: "2024 yılında yurt dışına odaklanacağız"
- Efkan Kula
- 29 Oca 2024
- 6 dakikada okunur
Online tahsilat, açık bankacılık, ERP çözümleriyle büyümesini sürdüren Ödüyo Finansal Teknolojiler'in Genel Müdürü Erman Yapıcı ile Fintek Haber için bir özel röportaj gerçekleştirdik. Ödüyo’nun, 2023 yılında 14 milyar TL işlem hacmine ulaştığını ifade eden Yapıcı, 2024’te bu sayıyı 25 milyar TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Sektörde çığır açacak yenilikleri geliştirmek için çalıştıklarını belirten Erman Yapıcı, “2024 yılında yurt dışına odaklanacağız. Bu kapsamda Londra’daki yapılanmamızı tamamladık. Sonraki hedef Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler” dedi.

Ödüyo'nun kuruluş öyküsünden ve sunduğu ürün ve hizmetlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
2020 yılında kurulan Ödüyo, e-tahsilat ve ekstre alanlarında yazılımlar ve çözümler üretirken, işletmelerin bayi veya müşterilerinden internet ortamında tahsilat yapabilmelerini sağlıyor. Ödüyo aynı zamanda ekstre ile tüm banka hesap hareketlerinin tek bir ekranda görüntülenmesini sağlayan “Açık Bankacılık ve Ödeme Sistemleri”dir. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi yasasına tabi olarak faaliyet yürütürken, şirketimizin merkezi İstanbul Altunizade, AR-GE ofisi ise Gaziantep Teknopark’ta yer almakta. Türkiye’de sanal pos alt yapısı olan tüm bankalara entegre olmasının yanı sıra B2B online tahsilat uygulamalarını içeren, mobil cihazlarla uyumlu olan ve kapsamlı web servis entegrasyonlarıyla donatılmış bir yazılım.
"Küresel trendlere uyumlu çözümler geliştiriyoruz"
Akıllı işletmelerin tahsilat ve ödeme süreçleri için küresel trendlere uyumlu çözümler geliştiriyoruz. 2020’den bu yana B2B ödeme ve sistemleri alanında faaliyet gösteren, öz kaynaklarla kurulmuş bir girişim olarak işletmelerin finansal bütünlüklerini korumaları için teknolojiyi kullanıyoruz. Müşterilerimizin e-tahsilat ile ilgili tüm ihtiyaçlarına farklı paketlerimizle yanıt veriyor, nakit akışlarının ve ödemelerin kurumsal kaynak planlama (ERP) platformlarıyla entegre çalışmasına olanak tanıyoruz. Bu sayede işletmeler, SMS veya e-posta müşterilerine gönderdikleri ödeme bağlantıları üzerinden tek tıkla taksitli veya tek çekim ödeme alabiliyor. İşletmeler, Ödüyo platformunu kullanarak nakit akışlarını grafik tabanlı gösterimlerle takip edebiliyor, iade ve iptal süreçlerini zaman kaybetmeden tamamlayabiliyor. Bayi ve alt bayilerin entegrasyonlarını yapan merkez ofisler, finansal süreçlerde yönetim kolaylıklarına kavuşuyor. Ayrıca işletmeler Türk lirası, euro ve dolar ödemelerini destekleyen Ödüyo ile farklı bankalardaki hesaplarını da tek platformdan yönetebiliyor. Bu sayede WhatsApp ile kredi kartı fotoğrafı göndermek gibi şirket ve müşteri güvenliğini hiçe sayan yöntemlere başvurmaya gerek kalmıyor.
Açık bankacılık alanı son dönemde hızlı bir şekilde büyüdü. Açık bankacılık tarafında kullanıcılara sunulan fırsatlar ve avantajlar hakkında neler söylemek istersiniz?
Ödüyo olarak finans departmanlarının manuel giden bütün süreçlerini dijitalleştirmeye çalışıyoruz. Son dönemdeki regülasyonlarla birlikte de açık bankacılık mevzuatına hem ödeme emri başlatma, hem de hesap okuma hizmetleri eklenerek, Türkiye'de de açık bankacılık ön plana çıkmış oldu.
Açık bankacılık sadece B2B için konuşuluyor ama perakende sektörü için de açık bankacılık ilerliyor. Ödüyo olarak açık bankacılığı perakendeciliğe kadar indirmiş durumdayız.
Açık bankacılık tarafında bireysel ve kurumsal olarak banka bakiyeleri ve hareketlerini gösteren servisler sağlıyoruz. Bu sayede tüm bankaları tek ekranda gören Ödüyo müşterileri hareketlerini AI tabanlı algoritmalarla ERP yazılımlarına otomatik aktarıyorlar.
Ekosistemde Ödüyo'nun yerini nasıl ifade edersiniz, size özgü hangi özelliklerle rakiplerinizden ayrışıyorsunuz?
Öncelikle bizleri müşteri ile bir araya getiren Türkiye genelinde işinde uzman muhasebe, yönetim, finans ve ERP danışmanlarından oluşan 400+ iş ortağımız ile pazar payımızı artırıyoruz. Bizleri danışanlarına önermelerinin sebebi ise sadece ödeme alacakları ya da bankalarını görecekleri bir alt yapı hizmeti sunmuyor olmamız.
Şirketlerin ERP yazılımları ile tam entegre olarak vadesi gelen alacaklarını, peşin çalışan müşteri siparişlerini, faturaları, irsaliyeleri Ödüyo’nun yapay zekâ tabanlı modülleri sayesinde tahsilat konusu iş sürecinin neresindeyse o anda otomatik olarak hizmet veriyor ve süreçlerini güvenli bir şekilde bir sonraki adıma taşımalarını sağlıyoruz.
"Para artık elde değil para artık dijitalde"
Ödüyo, küçük ölçekli işletme ve esnafları için de çözümler sunuyor. Bu alandaki potansiyeli nasıl değerlendirdiğinizi anlatabilir misiniz?
Para artık elde değil para artık dijitalde, para dijitalde olduğu için KOBİ'lerin de artık kendi süreçleri var. KOBİ’ler bankaya ihtiyaç duymadan işlerini çözebilecek çözümler arıyorlar. Arka planda bankalar çok değerli ürünler, poslar, mobil uygulamalar çıkartıyor ama bir şekilde işletmenin kendi ödemesini almasını ve finansını yönetmesini sağlayamıyor. Öte yandan KOBİ'lerin içerisinde bir finans departmanı ve tüm yöneticilerin finansal okur yazarlığı olamayabiliyor. Bu yüzden KOBİ'lere çözüm üretmek gerekiyor.
Nakite ulaşımın zorlaştığı bu günlerde bankalarla iş birliktelikleri yaparak bireysel ve kurumsal müşterilere; fatura finansmanı (kredi), alışveriş kredisi, BNPL (Şimdi al sonra öde), tedarikçi finansmanı (POS) gibi dikey çözümler sunuyoruz.
"Çığır açacak yenilikleri geliştirmeyi hedefliyoruz"
2023'ün sonunda Ödüyo, 145 Milyon TL değerleme üzerinden yatırımla Global Trust Ventures portföyüne dahil oldu. Bu yatırım, Ödüyo'nun sunduğu hizmetleri zenginleştirme sürecinde size hangi avantajları sağlayacak?
2023 yılında Ödüyo olarak büyük başarılara imza attık. Sektördeki etkinliklerde ve ödül törenlerinde birçok ödüle layık görüldük. Global Trust Ventures’tan aldığımız 145 Milyon TL değerleme üzerinden yatırım ile büyümeye ve gelişmeye 2024’te de devam edeceğiz. Ayrıca e-tahsilat ve online ödeme çözümleri noktasında çığır açacak yenilikleri geliştirmeyi hedefliyoruz, çalışmalarımız hızla sürüyor.
İşletmelere ödeme süreçlerini yönetme ve finansal sağlıklarını koruma açısından neler tavsiye edersiniz?
Paranın günlük değeri artık çok daha büyük. Açıkta kalan her paranın maalesef değerinin düştüğü bir dönem yaşıyoruz. Günümüzde tahsilat yapamayan işletmeler, sattığı ürünü de yerine koyamıyor. Elektronik para kuruluşlarıyla anlaşıp tek bir kuruluşla işi yürütmek işletmelere büyük kolaylık sağlıyor. İşletmeler kendi finansmanlarını hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyütebiliyor. Vadeli alacaklar tarafında ise konunun takibi zor, biz bunu otomatikleştirebiliyoruz, kuralları KOBİ belirleyebiliyor. Vadeyi şu günde, şu saatte hatırlat kuralları eklenebiliyor. KOBİ kendi finansmanını kendi kurallarıyla oluşturuyor.
Öte yandan küçük ölçekli işletmeler ve esnaflarda, müşterilerin daha fazla kredi kartına yönelmesiyle beraber, fiziksel pos kullanımı artıyor. Fakat kendi kullandıkları kredi kartları kampanyaları için, aynı işletmeye giren farklı müşteriler, farklı banka kartlarıyla işlem yapmak istiyor. İşletmelerin perakende tarafında çok fazla bankayla çalışma alışkanlığı; hem yoğun prosedürler hem de bankalara ayrı ayrı bütçe ayrılmasından dolayı ortaya çıkan yüksek maliyetlerden dolayı yok.
Burada çalışılmayan bankaların kredi kartlarından işlem yapmak isteyen müşterilerden dolayı, müşteri ve satıcı arasında bir ticari boşluk oluşuyor. Birçok satış bu nedenden kaçıyor. Önemli bir ciro kaybı var. Ödüyo fiziksel pos, dokunmatik ekran ve android altyapısıyla hem küçük ölçekli işletme ve hem de esnafları teknoloji altyapısıyla çok hızlı buluştururken, hem de sağladığı anlaşmalarla işletmenin müşterilerine tüm kredi kartları çatısı altında uygun maliyetlerle hizmet vermesine olanak sağlıyor.
Yapay zekâ gibi yeni teknolojiler sektörü nasıl etkiliyor?
Yapay zekânın hayatımızdaki standart senaryoları otomatize etmesi konusunda dünya artık hemfikir. Finansal teknolojiler alanında da gerek bireylerin gerekse şirketlerin iş akışlarında yapay zekâ rolünü günden güne güçlendiriyor.
Ödüyo olarak bizler de yapay zekâ öncelikli olmak üzere, AR-GE departmanımızda yeni teknolojiler üzerine devamlı bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmaların sonucunda, PSM Awards 2023’de Dijital Dönüşüm Kategorisi’nde, Tahsilat Bildirim ve Hatırlatma Yapay Zekâ Modülü ile Altın Madalya’ya layık görüldük.
Peki ya sonrası diye sorduğunuzda, artık akışların daha da renklenmeye başladığını görebiliyoruz. Finansal süreçlerinizi otomatikleştirirken edinilen bilgiyle önümüzdeki dönemde risk değerlendirmeleri çok kolaylaşacak. Mesela, yapay zekâ para hareketlerini analiz ederek müşterinin geri ödeme yeteneğini tahmin edebilecek. Bu finansal kuruluşların risk analizlerini doğru yapmalarına olanak sağlayacak.
Güvenli olmayan işlemler analizlerle otomatik olarak algılanabilecek, şüpheli işlemlerin önüne geçilip, müşteriler dolandırıcılık girişimlerine karşı korunabilecek. Finansal hareket analizlerinden yola çıkarak, kişiselleştirilmiş hizmetler menü başlıkları artacak. Müşteri bazında risk profilleri oluşturarak, kişiye özel yatırım önerileri sunulabilecek.
Ödüyo, teknolojiyi yakından takip ederek, tüm ürün geliştirmelerini yapay zekâ ve yeni teknolojileri kullanarak gerçekleştirmeye devam edecek.
“2023 yılında 14 milyar TL işlem hacmine ulaştık ve bu sayıyı 2024’te 25 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz”
Ödüyo olarak, hangi pazarları hedefliyorsunuz? Yurt dışına açılımınız ve yol haritanızdan bahsedebilir misiniz?
2023 yılında 14 milyar TL işlem hacmine ulaştık ve bu rakamı 2024’te 25 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl yurt dışına odaklanacağız. Bu kapsamda Londra’daki yapılanmamızı tamamladık. Sonraki hedef Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler. İngiltere pazarından ilk olarak yıllık 500 bin sterlin ciro hedefliyoruz. 1.200 KOBİ müşterimiz var. Toplamda ise 70 bin kullanıcı sayısına ulaştık. Bu rakamı 2024’te 2-,25 katına çıkarmak istiyoruz. 2023 yılında 20 milyon TL yatırım yaptık. 2024 yılında ise 40 milyon TL yatırım planlanıyoruz. 2023 yılsonu ciro beklentimiz olan 40 milyon TL’ye ulaştık. 2024 yılında ise bu rakamı iki katına çıkararak 80 milyon TL’ye yükseltmek.
2024 yılında çalışmaları tamamlayıp İngiltere’de hizmet vermeye başlamayı planlıyor ve 2024 yıl sonuna kadar Avrupa ve birkaç körfez ülkesinde hizmet vermeye başlamayı planlıyoruz.
Ödüyo olarak, 2023 yılında nasıl işlem hacmiyle geride bıraktınız? 2024'e nasıl başladınız ve büyüme hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
2023’ün ilk dokuz ayında Ödüyo’dan kredi kartı ile toplam çekim tutarı 10. 208.363.968,00 TL olarak gerçekleşti. Sanal pos hizmeti de vererek 20 bankayı tek ekranda birleştiriyor ve işletmelerin hem müşterilerinden hem de bayilerinden tahsilatlarını 7/24, hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmesini sağlıyoruz. Bu hizmetimizle de 9 aylık süreçte 12 bin 281 IBAN numarasını tek ekran üzerinde birleştirdik ve 1 milyon 401 bin 229 adet hareketi ERP’ye yani muhasebe programına aktardık.
Sektör bazında bakacak olursak öne çıkan sektörler; eğitim, mobilya, ısıtma-soğutma, yapı malzemeleri, tarım, gıda, tekstil, sağlık, otomotiv ve elektronik oldu. Eğitimde 1,45 milyar, mobilyada 1,8 milyar, sağlıkta 1,12 milyar, ısıtma-soğutmada 1 milyar, yapı malzemelerinde 2,17 milyar, tarımda 1,55 milyar, gıdada 2,05 milyar, tekstilde 1,9 milyar, otomotivde 3,22 milyar, elektronikte 1,18 milyar ve diğer kategorilerde ise 1,82 milyar TL’lik harcama yapıldı.
Şirketler için en önemli faktör zaman ve bununla birlikte güvenli bir ödeme geçidiyle finansal süreçlerini yönetebilmek. Akıllı işletmelerin tahsilat ve ödeme süreçleri için küresel trendlere uyumlu çözümler geliştiriyoruz.
Büyüme hedefleriniz doğrultusunda, hangi yenilikleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
İşletme-tüketici arasındaki ödeme teknolojileri, geride bıraktığımız iki yılda önemli mesafe kat etti. Buna rağmen şirketler arası finansal işlemlerde kullanılan ödeme sistemleri aynı hızı yakalayamadı. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) satış, finans ve muhasebe ekiplerinin iletişimi için oluşturulan WhatsApp gruplarında kredi kartı fotoğraflarını paylaşmak gibi bir hataya sıklıkla düşüyor. Kredi kartının POS cihazının yanında bulunmaması durumunda tercih edilen bu yöntem, işletmelerin kredi kartı bilgilerini tehlikeye atıyor.
En güçlü kaslarımızdan olan ERP entegrasyonları sayesinde işletmelerin finansal süreçlerine güven, kolaylık ve zaman tasarrufu katıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hem şirketlere hem de sektörümüze katkı sağlayacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Fintek Haber
Comments