top of page
Yazarın fotoğrafı Efkan Kula

Özel Röportaj: Bikem İnce İnanç, KOBİ'ler için doğru finansal yönetimin yol haritasını çıkardı

Finans ekonomisinin yapı taşını oluşturan KOBİ'ler için zorunlu e-fatura dönemi başladı. Cirosu 3 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler için getirilen bu yeni uygulama, KOBİ'lerin dijitalleşme yolculuğunda önemli aşamalardan biri olacak. KOBİ'lerin yeni sisteme hazır olup olmadığı ve önümüzdeki dönemde finansal planlamalarını nasıl yapacakları merak ediliyor. Malogra Danışmanlık şirketinin kurucusu Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç ile dijital çağda KOBİ'lerin finansal yönetimine odaklanan bir röportaj gerçekleştirdik. Bikem İnce İnanç, işletmelere önerilerde bulunurken, doğru finansal yönetimin yol haritasını çıkardı.

Finansmana erişim güçlüğü yaşayan KOBİ'ler ne yapmalı?

Finansmana erişiminin birkaç alanı var. Bunlardan ilki, banka yolu ile sağlanan finansman kaynaklarından oluşuyor. Banka ilişkileri şüphesiz bir işletmedeki en önemli alanlardan biri. Bu alana ilişkin banka risk limit çalışmaları ve analizleri için uzun vadeli ve doğru adımlar atılmalıdır. Bunun için mali verilerinizin firma faaliyetlerini ve karlılığını mümkün olduğunca anlaşılır şekilde gösteriyor olması, işletmenin finansal oran analizlerinin kredibiliteye uygun çıkıyor olması gerekir. Bu çalışmalar neticesinde güncel ekonomik koşullar ve faiz oranlarına göre kredibilite ile finansman yaratmak dönem dönem iyi bir tercih olabilir. Bu noktada bankadan yararlanılabilecek finansman araçlarına da hâkim olmak ve o an için işletmeye en uygun çözüme yönelmek doğru olacaktır.


"Farklı finansman çözümlerini göz önünde bulundurmak lazım"


Finansmana erişimi sadece banka borçlanması olarak görmemek gerekir. İşletmeler bu noktada kredilere takılıp kalıyorlar ancak farklı finansman çözümlerini de göz önünde bulundurmak lazım. Örneğin devlet teşvik ve hibeleri bunlardan birisidir. Devlet teşvik ve hibeleri ile sağlanacak nakit akış, işletmenin zorunlu giderlerinin refinansmanını ya da prefinansmanını sağladığından ya da vergi avantajları ile nakdin firmada kalmasına olanak tanıdığından gündeme alınması gereken önemli finansman enstrümanlarındandır. Maalesef bu konuda işletmelerde genelde ya bilgi eksikliği ya da öğrenilmiş bir çaresizlik oluyor. Oysa doğru gider için doğru mevzuata istenildiği şekilde başvuru yapıldığında destek alınmasına engel hiçbir durum söz konusu değildir. Banka yolu ile finansman yaratma sıkıntısında olan işletmelerle birlikte aslında tüm firmaların teşvik ve hibeleri gündemlerine almalarını, banka ilişkilerini doğru şekilde yürütmek için mali verilerin finansal olarak beklenilene uygun olanı sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelerini tavsiye ederim.


KOBİ’ler dijital ödeme yetkinliği kazanmak için hangi adımları izlemeli?

Günümüzde her alan her geçen gün gittikçe dijitalleşiyor. İhracat yapmak bile eskisi gibi değil. Bu nedenle dijital ödeme araçları da hayatımıza gittikçe entegre olmak zorunda. Bu konuda işletmelerin öncelikle yeniliklere açık olmalarını öneriyorum. Kendileri için en uygun dijital ödeme çözümlerini bulmak konusunda finansçılarına ve muhasebe birimlerine danışarak, seçecekleri ödeme yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırarak, maliyet fayda analizlerini yaparak karar vermeleri doğru olacaktır.


"Muhasebe işletmenin geçmişiyle, finans ise geleceği ile ilgilenir"


KOBİ’ler için doğru finansal yönetim nasıl olmalı?

Öncelikle finansın muhasebeden farklı ve işletmemiz için hayati bir alan olduğunu bilmemiz gerek. Türkiye’de en yaygın hata bu iki alanında muhasebeye bağlı olduğunu sanarak muhasebe odaklı hareket etmek. Kısaca hatırlatmak gerekirse muhasebe işletmenin geçmişiyle, finans ise geleceği ile ilgilenir. Bu iki alan omuz omuza çalışması gereken ancak farklı alanlar konusunda uzmanlık geliştirmiş iki alandır. Bu noktada finansal farkındalık sahibi olarak işletmenize bakarsanız gelişim alanlarını ve riskleri öngörülebilir hale getirir, beklenmeyen durumlara hazırlıklı olur, satış miktarınız sabit kalsa bile kârlılığınızı artırabilirsiniz. Bugün pek çok KOBİ tabiri yerindeyse günü kurtarıyor, oysa yıllık bütçelendirme ve düzenli bütçe realizasyon takipleri ile kontrollü ilerlemek ve sürdürülebilir şekilde büyümek mümkün. Doğru finansal yönetim için işletmelerin finansal farkındalıkla hareket etmelerini, bu alana özel departman kurmalarını ya da işinde uzman kişilerden danışmanlık almalarını ve sayıların onlara ne anlatmak istediğine göre hareket etmelerini öneriyorum.


KOBİ'lerin finansal dönüşüm yolculuğunda gelinen aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok değil, 4-5 sene öncesine göre KOBİ’ler finansal farkındalık ve dönüşüm anlamında epey yol katetti. Bunda pandemi dönemi ve o dönemden sonra ticaret anlayışının değişmiş olması da şüphesiz etkili oldu. Ancak hâlâ alınacak çok yol var. Öncelikle değişimden korkmamak ve gerektiğinde işimize uyarlamak gerekiyor. Bazen işletmelerin geleneksel metotlara daha bağlı kaldığını görüyoruz. Bu işletmeye uzun vadede zarar verip rekabet konusunda da geride kalmaya neden olabiliyor.


"Yenilikler sektöre bir ivme kazandırmakla birlikte, iş yapmayı da kolaylaştırıyor"


Online tahsilat sistemleri ve Açık Bankacılık hizmetlerinin KOBİ'lerin hayatında daha çok yer bulması için neler yapılabilir? 2023 yılının devamında ve gelecek dönemde ne gibi yenilikler olacak?

İlgili finans kuruluşlarının bu konuda biraz daha KOBİ’lere dokunacak şekilde, daha bilgilendirici ve özel kampanyalarla ilerlemeleri sürecin yayılmasını kolaylaştıracaktır. Teknoloji öylesine hızla ilerliyor ki, 2023 yılı ve sonrasında bizi nelerin beklediğini tahmin etmek çok zor. Ancak her çıkan yenilik sektöre bir ivme kazandırmakla birlikte, iş yapmayı da kolaylaştırıyor. Kobilerin bu yeniliklere daha açık olmaları, gerekli inceleme ve araştırma sonrasında yeni sistemlere güveniliyorsa bunu denemekten korkmamaları gerek.


Eklemek istedikleriniz…

Dijitalleşmekten ve yeniliklerden korkmadan, günceli takip edip uygun olan gelişmeleri işletmemize entegre ederek, finansa yüzümüzü dönüp sayıların anlattıklarına göre konumumuzu belirleyerek hareket etmek her zaman bize kazandıracaktır. KOBİ’ler ülkemiz için çok değerli, lütfen bu farkındalıklarla yollarını aydınlatsınlar ve stratejilerini belirlesinler.

59 görüntüleme0 yorum

Commentaires


bottom of page