Farklı finansman çözümleriyle alıcı, satıcı ve finansal kuruluşları tek bir platformda buluşturan FaturaLab’ın CEO’su Emre Aydın ile Fintek Haber için özel bir röportaj gerçekleştirdik. FaturaLab’ın gelişim hikâyesini anlatarak, iş dünyasına sunduğu çözümlerle ilgili bilgiler veren FaturaLab CEO’su Emre Aydın, 2023 yılını 20 milyar TL üzerinde işlem hacmi ile tamamladıklarını söyledi. Aydın, "2024’te de hizmet kalitemizi artırarak iş ortaklarımız ile büyümeye devam edeceğiz" dedi.
FaturaLab'ın kuruluş hikâyesinden ve amacınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?
FaturaLab e-fatura uygulamasının başlatılmasının ardından Fatura Pazarı ismiyle 2016’da kuruldu. İlk olarak dünyada farklı iş modelleri ile uygulanan işletme sermayesi çözümlerini teknolojiyi ve Türkiye’deki eFatura altyapısını etkin biçimde kullanarak yepyeni bir iş modeli hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Ülkemizde henüz peer-to-peer finans modelinin uygulaması regülasyonu olmadığından, bireysel yatırımcı yerine tüzel kredi vermek için lisansı olan Finansal Kurumlar ile modeli hayata geçirdik. E-fatura altyapısının oturması ve yaygınlaşmasını da bir fırsat olarak gördük. Faturanın dijitalleşmesi sayesinde tek başına kredilendirilebilir bir enstrümana dönüşeceğini öngördük. İşletme sermayesinin tam ticari akışa göre kapsamlı, farklı öncelikler, nakit döngüler ve ticari faaliyetlere göre dinamik biçimde yönetilmesini sağlayacak araçları devreye aldık.
Bugün Türkiye'nin lider Tedarik Zinciri Finansmanı platformu haline geldiniz. Bu alanda fark yaratan çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?
FaturaLab olarak, farklı finansman çözümleriyle alıcı, satıcı ve finansal kuruluşları tek bir platformda buluşturuyoruz. ‘Tedarik Zinciri Finansmanı’ ve ‘Onaylı Fatura Finansmanı’ çözümlerimiz iş dünyasının gözdesi olmuş durumda. ‘Tedarik Zinciri Finansmanı’ modelimiz finansal sistemde doğrudan bir finansman aracı olarak görülmeyen vadeli faturaların finanse edilmesi ile yepyeni bir finansman kaynağı yaratıyor. ‘Onaylı Fatura Finansmanı’ ise ödemesi onaylanan faturaların Platforma yüklendiği ve alıcı firmaların Finansal Kurumlar ile erken tahsilat çözümlerini kullanabildikleri bir yapıdır. Bu sayede nakde ihtiyacı olan tedarikçiler artık bankalarla, finans kurumları ile ayrı ayrı konuşmak, çek-bilanço-teminat bulmak zorunda kalmıyorlar. Biz sunduğumuz yenilikçi çözümlerle kurumların finansmana daha kolay erişimini sağlıyor ve ticari belgelerin şeffaf ve doğru bir şekilde kullanılmasını destekliyoruz.
"Yılı 20 milyarın üzerinde bir fatura iskonto hacmi ile kapayacağımızı ön görüyoruz"
Hızlı büyümenizin en önemli nedenleri olarak neleri gösterebilirsiniz?
Hızla yükselen ticaret finansmanı ekosisteminin en önemli temsilcilerinden biri olarak 2023 yılı içerisinde kredi piyasalarındaki daralmaya rağmen yılın ilk 10 ayında platformumuzda 14 milyar TL üzerinde fatura iskonto işlemi gerçekleştiğini sevinerek belirtmek isteriz. Kasım ve aralık aylarında bu hacmin artmasını bekliyoruz ve yılı 20 milyarın üzerinde bir fatura iskonto hacmi ile kapayacağımızı ön görüyoruz. Yıl içerisinde piyasa koşulları sık sık değişti ve nakite erişim dönem dönem oldukça zorlaştı. Burada FaturaLab’i ayrıştırarak hızlı büyümesinde önemli rol oynayan bir diğer özelliği 22 aktif finansal kuruluş ile çalışıyor olması oldu. Hem alıcılarımız hem tedarikçilerimiz yılın her dönemi, çalıştığımız finansal kuruluşlardan işletme sermayelerinin optimizasyonu için kaynak bulabildi, çarklarımız dönmeye devam etti. Bu durum bizim için oldukça gurur ve mutluluk verici.
"Yeni iş modeli yaratmak istiyoruz"
FaturaLab olarak diğer kuruluşlarla iş birlikleri de yaptığınızı biliyoruz. Buradaki vizyonunuzdan bahsedebilir misiniz?
İş ortaklıkları vizyonumuz hem ekosistemin hem de şirketimizin büyümesi açısından çok önemli. 2023 yılı içerisinde Agrio Finans ve Yapı Kredi Bankası ile iki sürdürülebilir finans alanında iş birliği duyurduk. Gıda, hayvancılık, tekstil tedarik zincirlerine özel çözümler üzerinde çalışıyoruz. Finansal Kurum ve iş ortaklarımız ile mikro seviyede finansmana erişimi hem yaygınlaştırmak hem ölçebilmek istiyoruz. Çözümlerimizi tüm üyelerimize sunmak için sabırsızlanıyoruz. Hazine yönetimi alanında Paynet ve Arzum ile bir ortak çözüm üzerinde çalıştık, hayata geçirdik, geliştirmeye devam ediyoruz. Amacımız üye firma müşterimizin tüm karar süreçlerini desteklemek, kolaylaştırmak. İşletme Sermayesi yönetimine katkıda bulunmak. 2023 yılı son döneminde bir yeni iş birliği daha duyurmak için planlarımız var, 80 binden fazla küçük işletmeye ulaşabileceğimiz, ticaretin finansmanına odaklı kalarak, tüm finans ekosistemini de arkamıza alarak bir yeni iş modeli yaratmak istiyoruz.
Fintek ekosisteminin katılan yeni oyuncularla giderek büyüdüğünü gözlemliyoruz. FaturaLab açısından bakıldığında sektör nasıl bir yolda ilerliyor?
Fintek ekosisteminin yükselen yıldızı ticaret finansmanı, dünya genelinde büyük bir finansal pazarı temsil ediyor ve global ölçekte büyümeye devam ediyor. Ticaret finansmanı, şirketlerin ticaret işlemlerini kolaylaştırmak ve finansal akışlarını iyileştirmek amacıyla kullanılan bir dizi finansal ürün ve hizmeti içeriyor. Bu alandaki oyuncular sadece finansal kuruluşlarla sınırlı değil; fintech şirketleri, teknoloji platformları ve ticaret finansmanı odaklı girişimler de önemli rol oynuyor.
Ticaret finansmanı alanındaki büyüme hızları coğrafik bölgelere, finansal ürün türlerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. Ancak genel olarak, bu sektörün büyümesi pozitif bir eğilim gösterebiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ticaret finansmanına olan talep yüksek olabiliyor. Ticaret finansmanı, gelecekte daha fazla dijitalleşme ve otomasyonla birlikte büyümeye devam edecek. Blockchain ve diğer dağıtık defter teknolojileri gibi yenilikler, işlem süreçlerini hızlandırabilir ve daha fazla güvenlik sağlayabilir. Ayrıca, sürdürülebilirlik ve yeşil finansmanın önemi de büyüdüğü için, bu alanın sürdürülebilir finansmanı da içereceğini görüyoruz.
"2023 yılını 20 milyar TL üzerinde işlem hacmi ile tamamlıyoruz"
2023 yılını kaç finansal kuruluş ile çalışarak ve nasıl bir işlem hacmi ile tamamlıyorsunuz?
Platformumuzda bugün 22 finansal kuruluş, 2 bine yakın sayıda referans-onaylı aktif tedarikçimiz var. FaturaLab olarak platformumuza dahil ettiğimiz her üyemizin hassasiyetle seçildiği, her üyemize de aynı özen ve şeffaflıkta hizmet sunulduğu bir model ile ilerliyoruz. Platformumuzdaki tüm üyelerimizin ticari, operasyonel ve finansal faydalarını gözetiyoruz. 2023 yılını 20 milyar TL üzerinde işlem hacmi ile tamamlıyoruz.
2024 yılı için sektör beklentiniz nedir? 2024 yılında büyüme hedefleriniz neler olacak?
2024’te de hizmet kalitemizi artırarak iş ortaklarımız ile büyümeye devam edeceğiz. Piyasa koşullarının elverdiği ölçüde, hedefimiz 2024 sonunda hem alıcı ve tedarikçi hem de işlem hacmi açısından aynı 2023’te olduğu gibi bir önceki seneyi reel olarak (enflasyon ayrıştırılmış) ikiye katlamak olacaktır. 2024 için yurt dışı iş birliği duyurularımız özellikle yapay zekâ ile stok ve tedarik zinciri yönetiminde üyelerimize fayda sağlayacak çözümleri sunmak istiyoruz.
"Finans Dünyası’nda ürünlerimizle sektörümüzde öncü olmaya devam edeceğiz"
Devreye almaya planladığınız yeni proje ve planlarınızı anlatabilir misiniz?
Biz, FaturaLab ekibi olarak yaptığımız işin ve sunduğumuz servisin en iyi olmasını hedefliyoruz. Kendi alanımızda, en iyi bildiğimiz işi, işletme sermayesinin optimizasyonu için verdiğimiz hizmeti üst seviyede sunuyoruz.
Halihazırda kullandığımız TFS ürünümüz, Dinamik İskonto ürünümüz ve DTF ürünümüz hem alıcılarımız hem de tedarikçilerimiz açısından bilanço, operasyon ve işletme sermayesi konularında birçok avantaj sağlamaktadır. Yine en iyisini yaptığımıza inandığımız servislerimizle ilgili 2024’te hayata geçecek ürünlerimiz, sektörden gelen taleplerin de karşılandığı servislerimiz olacak.
Finans, tüm dünyada hiçbir zaman durmayan, dinamizmin en tepe seviyede olduğu hiç durmadan değişen ve dönüşen bir sektör. Ülkemiz de bu dinamik finansman yapısının dünyadaki ilk sıradaki temsilcilerinden. FaturaLab olarak hem ürün hem de hizmetlerimizle değişen ve dönüşen Finans Dünyası’nda ürünlerimizle sektörümüzde öncü olmaya devam edeceğiz.
Digital Money & Fintech Awards 2023'te En Yenilikçi Ürün / Hizmet Ödülü'nü aldınız. Bu ödülün FaturaLab'ın hizmetleri ve hedefleri açısından değerini anlatabilir misiniz?
Digital Money & Fintech Awards'ta aldığımız ödül, FaturaLab olarak tedarik zinciri finansmanı alanındaki çalışmalarımızda inovasyona verdiğimiz önemin bir göstergesi oldu. Gömülü Finansman çözümümüzün, işletmelerin maliyetlerini önceden görebilme ve sermayelerini etkin bir biçimde yönetme kabiliyeti ile sektörde fark yaratmamızı sağladığını görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Ekibimizin kararlılığını ve işimizin gelecekteki potansiyelini yansıtan bu ödüller, müşterilerimize sunduğumuz değeri her geçen gün artırmak adına çıktığımız bu yolda bize cesaret ve güç veriyor.
Comments