top of page

Mükellef Kurucu Ortağı ve CEO'su Kenan Açıkelli ile Özel Röportaj: "25 binden fazla girişimcinin şirketlerini kurmasına ve yönetmesine yardımcı olduk"

Girişimcilere şirket kuruluşundan vergi süreçlerine kadar tüm yönetim ihtiyaçları için çözümler sunan Mükellef’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Kenan Açıkelli ile Fintek Haber için özel bir röportaj gerçekleştirdik. Mükellef olarak şimdiye kadar 25 binden fazla girişimcinin şirketlerini kurmasına ve yönetmesine yardımcı olduklarını belirten Açıkelli, Türkiye’den çıkardıkları başarı hikâyesini Workhy markasıyla globale taşımak istediklerini söylüyor.


Mükellef'in hizmet bölgeleri Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği’ni de kapsıyor. Mükellef verilerine göre geçen yıl en çok şirket kurulan sektörler; e-ticaret, yazılım, ajans hizmetleri ve danışmanlık olarak sıralanıyor. Türkiye özelinde 2022 ve 2023 yıllarında kurulan şirket sayılarında artış gözlendiğini dile getiren Kenan Açıkelli, “2024’te ciromuzu ve müşteri sayımızı 3 kat büyütürken, istihdamımızı da 3 haneli rakamlara çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.



Mükellef'in hikâyesini ve şirket kurmak isteyen müşterilerine sunduğu çözümleri anlatabilir misiniz?


Mükellef olarak, girişimci adaylarına ve hali hazırda faaliyetlerine devam eden işletmelere Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde şirket kuruluşundan vergi süreçlerine kadar tüm ihtiyaçlarını online olarak tek noktadan yönetebilecekleri bir uygulama sunuyoruz. Sunduğumuz hizmetler arasında şirket kuruluşu, marka tescil, sanal ofis, online muhasebe, ön muhasebe programı, e-faturaya geçiş, KOSGEB ve teşvik analizleri, vergi planlamaları, yurt dışında vergi beyanı, online banka hesap açılışı ve ödeme çözümleri gibi konular yer alıyor. Ayrıca 2022 yılından itibaren yurt dışında Workhy markamızla hizmet veriyoruz ve binlerce girişimciye faaliyet göstermek istedikleri bölgelerde kapsamlı ürün ve servisler sunuyoruz. Kullanıcılarımızın kendi dillerinde hizmet vererek işlerini kolaylaştırırken yerel regülasyonlara uyumlu şekilde ticaret yapmalarını sağlıyoruz.


Ekibinizden ve organizasyonel yapılanmanızdan bahsedebilir misiniz?


Şu anda yazılımdan pazarlamaya, insan kaynaklarından satış departmanına, regülasyon ekiplerinden vergi ekiplerine, ürün geliştirmeden müşteri servislerine 70 kişilik takım olarak hizmet veriyoruz. Yıl sonunda bu sayının 75’e ulaşacağını öngörüyoruz. İstanbul, Ankara’da ofislerimiz ve ABD’de şirketimiz var.

Şirket kurmanın regülasyonlardan kaynaklanan zorlukları girişimcileri etkileyebiliyor. Hangi kolaylıkları sağlıyor, kurumların veya insanların ihtiyaç duyduğu hangi boşlukları dolduruyorsunuz?


Hizmetlerimiz arasında şirket kuruluşunun yanı sıra marka tescili, sanal ofis, online muhasebe programı, e-faturaya geçiş, teşvik analizi, e-ticaret entegrasyonu, yurt dışında vergi beyanı ve online banka hesap açılışı gibi konular yer alıyor. Pek çok farklı ülkede faaliyet gösteren işletmelere bulundukları ülkelerde ürün ve servis sunuyoruz. Böylelikle kullanıcılara kendi dillerinde hizmet sunarken regülasyona uyumlu süreç yönetiyoruz. Geniş bir yelpazede sunduğumuz hizmetlerle hem zamandan tasarruf hem de maliyet avantajı sağlıyor, ticaretlerini kolaylaştırıyoruz.

Öte yandan şirketlerin globale açılma sürecinde en önemli konunun ilgili ülkenin vergi ve mevzuatlarına uyum olduğunu biliyoruz ve tam da bu noktada regülasyonel uyumluluk konusunda destek sağlayan bir teknoloji şirketi olarak çözüm ve hizmet sunuyoruz.


Müşterileriniz şirket kurulumu ile ilgili size en çok hangi soruları yöneltiyor?


Müşterilerimizin bize sorduğu soruların başında şunlar geliyor: Online olarak şirket kurabilir miyim? Vergi beyanım yapılacak mı? Faaliyet adresi konusunda destek olabilir misiniz? e-Fatura/e-Arşiv hizmetleriniz var mı? Online ön muhasebe konusunda destek oluyor musunuz? Markamı tescil ettirebilir miyiz?


En çok şirket kurulan sektörler; e-ticaret, yazılım, ajans hizmetleri ve danışmanlık


Bugüne kadar Mükellef ile kaç şirket kurulduğunu öğrenebilir miyiz? Ağırlıkla hangi sektörlerden kurumların şirket kurmasını sağlıyorsunuz? Şahıs ve sermaye şirketleri olarak nasıl bir dağılım var?


Kurulduğumuz günden bu yana 25 binden fazla girişimcinin şirketlerini kurmasına ve yönetmesine yardımcı olduk. Mükellef verilerine göre geçen yıl en çok şirket kurulan sektörler sırasıyla e-ticaret, yazılım, ajans hizmetleri ve danışmanlık oldu. Suni balmumu imalat şirketinden hava ve su altı fotoğrafçılığına, dil ve konuşma becerileri eğitim kurslarından dondurulmuş meyve ve sebze imalatı yapan şirketlere kadar çok çeşitli alanlarda şirket kuruluşu gerçekleştirdik. İller bazında kırılıma baktığımızda ise Mükellef aracılığıyla en çok şirket kurulan iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu ve üç büyük ili Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla ve Adana takip etti. Mükellef verilerine göre geçen yıl şirket kuran üyelerin en yoğun olduğu yaş ortalaması ise 25’ti. Kurduğumuz şirketlerin arasında şahıs şirketleri ağırlıkta olsa da geçtiğimiz senelere kıyasla sermaye şirketi kuruluşunda ciddi bir büyümenin söz konusu olduğunu söyleyebilirim.


Türkiye'de girişim ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Son yıllarda dünya genelinde gelişmiş ekonomiler dahil olmak üzere birçok ülkede yaşanan ve devam eden enflasyonist ortam nedeniyle geleneksel ya da girişimcilik ayırt etmeksizin tüm sektörler zorlu bir dönemden geçiyor. Global ölçekte jeopolitik risklerin arttığı bu dönemde finansmana erişim kuşkusuz oldukça zor. Bu durum startup’ların büyüme yolculuğunu baskılarken ekosistemin gelişimi de frenleniyor. Ancak iyi bir plan yapan, nakit akışına dikkat eden, gelir dengesiyle beraber giderlerinde optimizasyona dikkat eden girişimlerin tablodan sınırlı etkilendiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.


Son yıllardaki ekonomik gelişmeler, şirket kurmak isteyen girişimcileri nasıl etkiliyor, kurulan şirket sayısında bir azalma var mı?


Son yıllardaki ekonomik gelişmeler şirket kurmak isteyen girişimciler için zorluklarının yanında fırsatlar da sunuyor. Belirsizliklerin, maliyetlerin ve risk algısının arttığı bir ortamda finansmana erişimin güçlüğü birçok girişimciyi daha dikkatli planlama yapmaya zorluyor. Dijital çözümler sunan ya da bu alanda faaliyet gösterecek yeni girişimlerin sayısında ise dikkat çekici artışlar yaşanıyor.

Türkiye'de ve dünyada genel olarak pandemi sonrası dönemde kurulan şirket sayısında dalgalanmalar olurken; Türkiye özelinde 2022 ve 2023 yıllarında kurulan şirket sayılarında artış gözlendi.


“140’tan fazla ülkeden 140 bin üyemiz bulunuyor”


Sadece Türkiye'den değil, başka ülkelerden de müşterileriniz var. Kaç ülkeden üyeniz, ağırlıkla hangi ülkelerde şirket kurmak istiyor?


Bugün geldiğimiz noktada 30’dan fazla ülkeden binlerce müşterimiz ve 140’tan fazla ülkeden 140 bin üyemiz bulunuyor. Ağırlıklı olarak Türkiye, Amerika ve İngiltere’de şirket kuruluşu ve yönetilmesi konusunda destek oluyoruz.


Hangi ülkelerde varsınız? Bu ülkeler hangi kriterlere göre Mükellef'in ekosistemine giriyor?


Onlarca farklı ülkeden binlerce girişimciye Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde şirket kuruluşundan vergi süreçlerine kadar birçok alanda ürün ve servislerimizi sunuyoruz. Müşteri profilimizi göz önünde bulundurduğumuzda odaklandığımız ülkelerin başında ise Brezilya, Pakistan, Endonezya ve Filipinler gibi ülkeler geliyor.

Fiziksel sınırlandırma olmaksızın şirket kuruluşu ve girişimcilik ekosistemi için olgunlaşmış yapılara sahip ülkeler markajımızda. Bürokrasi ve regülasyon konularında ticaret yapısını desteklenmesi de bizler için önemli bir kriter.


Bir Mükellef müşterisinin yurt dışında, örneğin ABD'de şirket kurma süreci nasıl işliyor?


Dünyanın her yerinde vergi sistemi mevcut. Nerede/hangi ülkede geliriniz varsa o ülkede mutlaka bir vergi dilimine giriyorsunuz. Mevzuatlar gelişmiş ülkelerde daha katı kurallarla belirlenirken gelişmekte olan ülkelerde ise esnek kurallarla bir sisteme oturuyor. ABD vergi konusunda esneyen bir ülke değil ve kurallar oldukça katı. Ancak bizler tüm süreci çok basit bir hale getirdik. ABD’de şirket kurma sürecini kısaca özetlemem gerekirse; öncelikle Mükellef’e üye olup, dijital şirket kuruluşu formunun doldurularak başvuru yapılması gerekiyor. Bu noktada bizler gerekli bilgileri alıp kullanıcımıza kayıtlı temsilci ve yasal adres sağlıyoruz. Akabinde başvurunun şirket kurulan eyalet tarafından onaylanmasını gerekiyor. Onayı takiben Federal Vergi Kimlik Numarası (EIN) başvurusunu IRS’e kullanıcımızla birlikte yapıyoruz. IRS tarafından EIN numarası verildikten sonra ise kullanıcılarımız ABD’de şirketini yönetmeye başlayabiliyor.


“Türk müşterilerimiz yurt dışında en çok Amerika ve İngiltere’de şirket kurmak istiyor”


Türk müşterileriniz en çok hangi ülkede ve hangi alanda şirket kurmak istiyor?


Türk müşterilerimiz yurt dışında en çok Amerika ve İngiltere’de şirket kurmak istiyor ve çoğunlukla e-ticaret, yazılım, ajans hizmetleri ve danışmanlık alanlarını tercih ediyor.


Mükellef olarak farklı bir ülkede şirket kuran müşterilerinizin sürdürülebilir büyümesini takip ediyor musunuz? Müşterilerinizle ilişkileriniz, şirket kurulduktan sonra da devam ediyor mu?


Mükellef olarak bizler sadece şirket kuruluşuna odaklanmıyoruz. Şirketlerin yönetim sürecinde ihtiyaç duyabileceği A’dan Z’ye her şeyi tek bir noktadan kendilerine sunuyoruz. Kullanıcılarımızın şirket yönetimi yolculuklarında her zaman yanındayız.


Yurt dışında Workhy markasıyla hizmet vermeye başladınız. Neden ikinci bir marka yaratma ihtiyacı duydunuz? Workhy'nin vizyonundan ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz?


Ülkemizden çıkardığımız hikâyemizi globale taşımak istedik ve bunu gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Onlarca farklı ülkeden sahip olduğumuz müşterilerimize en iyi deneyimi yaşatmak için ekibimizi büyüterek ürün ve teknolojiye yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda şirket kuruluşundan vergiye kadar olan süreçte sıklıkla kullanılan bir platform olma hedefimiz doğrultusunda Workhy mobil uygulamamızı da uluslararası müşterilerimizin kullanıma açarak ülke ve müşteri sayımızı artırmayı hedefliyoruz.


Hedef, 3 kat büyüme…


Mükellef'in 2024 verilerini ve yılsonu hedeflerinizi anlatabilir misiniz?


Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da büyümede hız kesmeyeceğiz. 2024’te ciromuzu ve müşteri sayımızı 3 kat büyütürken, istihdamımızı da 3 haneli rakamlara çıkarmayı hedefliyoruz.


Yeni ürün ve servisler konusunda çalışmalarınızı paylaşabilir misiniz?


Yeni ürün ve servisler üzerinde sürekli çalışıyoruz. Kısa bir süre içinde yapay zekâ destekli bir çözümümüzü lanse edeceğiz. Böylece kullanıcılarımız sorularına daha hızlı yanıt bulabilecek.


Haziran 2024'te, 20 milyon dolar değerleme üzerinden ikinci yatırımınızı aldığınızı duyurdunuz. Bu yatırımın Mükellef'in hedefleri açısından taşıdığı önemi anlatabilir misiniz?


Haziran ayında 20 milyon dolar değerleme üzerinden ikinci yatırımımızı aldık. Köprü yatırım turumuza Boğaziçi Ventures liderliğinde, APY Ventures, 3dots, Sistem Global, ANKA Ventures ile mevcut yatırımcımız Finberg katıldı. Aldığımız yatırımı ürün, teknoloji geliştirme ve global genişlemede kullanmayı hedefliyoruz.


Fintek Haber

49 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page