Sipay CEO’su Semih Muşabak, Fintek Haber için verdiği özel röportajda Sipay’in büyüme yolculuğunu anlatırken; markanın sunduğu çözümler ve fark yaratan özellikleri ile ilgili bilgiler verdi. Ödemeler dünyasındaki trendlerden de bahseden Muşabak, temassız ödemeler ile nakitsiz toplumda oldukça fazla yol aldığımızı ve merkeziyetsiz sistemler ile ödemelerin gerçekleşeceği bir dünyaya doğru ilerlediğimizi ifade etti. Sipay’in sürdürülebilir bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Semih Muşabak, yatırım alma konusunda da görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı. Sipay’in çalışan sayısı ise son bir yılda yüzde 125 arttı.

Sipay’in kuruluş hikâyesinden, kuruluş vizyonundan kısaca bahsedebilir misiniz?
Sipay Elektronik Ödeme Hizmetleri olarak 2019 yılında lisans alarak finansal teknoloji sektörüne “ödeme sistemleri alanına yenilikçi ve dinamik çözümler sunma” mottosuyla hızlı bir giriş yaptık. Hem bireysel müşterilere hem de kurumsal müşterilere A’dan Z’ye ödeme sistemleri alanında faaliyet göstermeyi odağımıza aldık. O zamanlar 360 derece hizmet veren elektronik para ve ödeme şirketi yoktu. Regülasyonla birlikte sektör güçlendi. Ve biz de işimizin merkezine ödemelerin sürtünmesiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamayı yerleştirerek, sektöre yeni katılan tüm faaliyetleri göstermek amacıyla kurulduk. Hali hazırda elektronik para lisansından ödeme kuruluşu lisansına hesap açma-kapama lisansından para transferine çok sayıda lisansımız bulunuyor. Açık bankacılık lisansımızı aldık ve bu alanda faaliyetlerimize hızla başladık. Aynı zamanda kullanıcılarımıza IBAN oluşturabiliyor, FAST sistemine dahil bir elektronik para şirketi olarak 7/24 hızlı para transferine aracılık edebiliyoruz.
“BDDK’dan yeni bir izin daha aldık”
En son, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından üye iş yerleri ile anlaşma yapan kuruluş olma izni verilen kuruluşlar arasına katılmak için yaptığımız başvuru olumlu sonuçlandı. Pek çok ödeme kuruluşu gibi biz de POS ödeme hizmetlerini bankalar ile iş birliği yaparak sunabiliyorduk. Verilen izin ile artık Fiziki POS, Sanal POS, Mobil POS, ATM, kiosk, otomat, toplu taşıma validatörleri ve turnikesi gibi cihazları kendisi işleterek üye iş yerleri ile direkt anlaşma sağlayabilir hale geldik. Bu iznimiz de ödeme alanındaki güçlü altyapımız ve istikrarlı büyüme yolundaki gayretlerimizi onaylayan ve destekleyen önemli bir adım. Uzman ve çalışkan ekibimizle beraber işimizi güçlü temellere dayandırmaya ve alacağımız yeni izin ve lisanslarla hizmet ağımızı büyütmeye devam edeceğiz.
Müşterileriniz ve kullanıcılarınız Sipay'in hangi ürünlerinden ve çözümlerinden faydalanabiliyor?
Stratejimizin merkezine, yeni teknolojileri hayata geçirmeyi ve fintek sektörüne yön verici konumda bulunmayı alıyoruz. Bu çerçevede şirketlerin Sanal POS, Fiziksel POS, Linkle Ödeme gibi yöntemlerle ödeme alabilmelerinin çok sayıda alternatif yolunu sağlıyoruz. Bireylere ise Sipay Cüzdan ve Sipay Card ile finansal çözümler sunmakla kalmıyor bu çözümlerimizi yeni özelliklerle devamlı güncelliyoruz. Dijital cüzdan alt yapımızda kartlı ve cüzdandan ödeme, para transferi ve diğer alternatif ödemelerin tamamını tek bir çatı altında birleştiriyoruz. Kullanıcılarımız Sipay’den IBAN sahibi oluyor, FAST’e katılmış bankalara 7/24 para gönderip, alabiliyor. Dahil olduğumuz KOLAS (Kolay Adres) sistemi ile kullanıcılarımız Sipay uygulaması üzerinden Sipay IBAN’larını cep telefonu numarası, T.C. kimlik numarası gibi en sık kullandığı bilgileri ile eşleştirerek pratik bir şekilde para transferlerini gerçekleştirebiliyor. Tüm bunlara ek olarak Açık Bankacılık lisansını ilk hayata geçiren e-para ve ödeme kuruluşuyuz. Böylece kullanıcılarımızın tek finansal uygulamadan tüm banka hesaplarına erişimini sağlayıp, hayatlarını kolaylaştırıyoruz. En önemlisi de tüm bu ürün ve çözümleri kendimize ait yazılımlarımızla yapay zekâ teknolojisini etkili bir şekilde kullanarak geliştiriyor ve sunuyoruz.
“Tüm ürün ve hizmetleri sunma vizyonu ile yola çıktık”
Fintek, büyüyen ve rekabetin yoğun olduğu bir sektör. Sipay olarak nasıl bir fark yaratarak, kısa denebilecek bir sürede sektörün en büyük ilk 3 markası arasında yer almayı başardınız?
Sipay olarak pek çok ödeme kuruluşunun aksine “Ödeme Sistemleri” ekosisteminin bir kısmını sahiplenmek yerine tüm ürün ve hizmetleri sunma vizyonu ile yola çıktık. Kurulduğumuz günden bu yana yenilikçi çözümlere odaklanıyoruz. Global tecrübeye sahip yönetim kadromuz, danışman kökenli yöneticilerimiz, alanında uzman ve geniş Ar-Ge gücümüzün yanı sıra faaliyet alanımızın tümünü kapsayan 360 derece ödeme çözümleri geliştirme vizyonumuzla diğer ödeme kuruluşlarından ayrışıyoruz.
Başarılı çalışmalarımız sayesinde geçen yıl finansal teknolojiler dünyasının Oscar’ı olarak anılan PSM Awards’da 2 “altın” ödüle birden layık görülmekten ve Deloitte Teknoloji Fast 50 listesinde fintek kuruluşları arasında zirvede yer alarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen dördüncü şirketi olmaktan gurur duyuyoruz.
Sipay olarak fintek girişimlerine de altyapı sağlıyorsunuz. Sipay Walletgate ile kaç şirkete hizmet verdiniz, bu alandaki çalışmaları anlatabilir misiniz?
Sipay kendi cüzdanını ya da fiziki ön ödemeli kartını hayata geçirmek isteyen kurum ve kuruluşlara cüzdan ve kart altyapıları için 2 çözüm sunuyor. Walletgate ile marka ve işletmelerin kendi cüzdanlarını oluşturarak bir fintek gibi hareket edebilmesini sağlarken; kendi ön ödemeli kart projelerini hayata geçirmek isteyen kurumlara Cardgate hizmetiyle çözüm yaratıyoruz. Spor kulüplerinden perakendecilere, sigorta şirketlerine hatta kendi alanımızdaki rakip kuruluşlara kadar altyapı hizmeti veriyoruz.
“Her yıl Ar-Ge projemizden en az bir bilimsel yayın oluşturmayı ve bir patent başvurusu yapmayı hedefliyoruz”
Ar-Ge Merkezinizi faaliyete geçirdiniz. Bu merkezde geliştirdiğiniz inovatif çözümlerden, fintek sektöründe fark yaratmayı hedeflediğiniz buluşlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Günümüzün petrolü olarak ifade edilen ‘veri’ bizler için de çok önemli. Ar-Ge merkezimiz verileri analiz edip anlamlandırmaya yönelik çeşitli başlıklar özelinde çalışmalarına devam ediyor. Güvenilirlik skorlaması ve müşteri davranış analizi temel aldığımız konular arasında yer alıyor. Bu noktada müşterinin sadece harcama ve ödeme performansı ekseninde değil, harcama davranışı detaylarını da tahminleme parametreleri arasına aldığımız çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarını kullanıyoruz. Sürekli olarak yeni veri kaynakları ile beslenen dinamik sistemler tasarlıyoruz. Yayınlarımızı ve patent başvurularımızı da bu ve benzeri içerikteki projelerden üzerinden çıkarıyoruz. Burada elde etmeye başladığımız başarılar ile önümüzdeki dönemde faaliyet alanımızı genişleterek daha sofistike ürün ve hizmetleri farklı müşteri grupları için hayata geçirme hedefindeyiz. 60 kişilik Ar-Ge ekibimizle inovatif çözümler geliştiriyoruz. 3 patent başvurumuz ve uluslararası 3 bilimsel yayınımız bulunuyor. Ar-Ge Merkezi’ni devreye almamızla birlikte her yıl Ar-Ge projemizden en az bir bilimsel yayın oluşturmayı ve en az bir patent başvurusu yapmayı hedefliyoruz.
Açık Bankacılık özelliğinizi devreye aldınız. Bu konuda nasıl bir büyümeye ulaştınız, geliştirdiğiniz altyapıdan farklı kurumlar da yararlanabiliyor mu?
Sektörümüzde bir ilke imza atarak hizmete sunduğumuz Açık Bankacılık sayesinde dijital cüzdanımız üzerinden, kullanıcılarımızın farklı banka hesap hareketlerini görüntülemelerine ve para transferi yapabilmelerine imkân sunmaya başladık. Açık Bankacılık’ın ülkemizdeki ürün ve hizmet kapsamı genişledikçe kullanımı ve müşteri adedi de artacağına inancımız tam.
Yeni nesil finansal teknolojilerin, bankacılık sektörüne nasıl bir etkide bulunduğunu gözlemliyorsunuz?
Türkiye’de bankacılık sektörü çok gelişmiş bir altyapı ve sisteme sahip. Yeni nesil finansal teknolojiler de bankaların iş şeklinin dönüşmesinde büyük rol oynuyor. Geçmişte şubelere gidip işlem yapmak gerekirken, günümüzde uygulamalar sayesinde neredeyse tüm işlemler uygulamalar üzerinden yapılabiliyor. Bu da bankalara hız ve çeviklik kazandırıyor.

“Uluslararası para transferi ürünümüzü devreye alacağız”
2024’te, uluslararası para transferi ürününüzün hayata geçeceğini ve incelediğiniz pazarlarda yurt dışı atağınızın başlayacağını duyurmuştunuz. Bu konularda hangi aşamalara geldiniz?
Bahsettiğiniz gibi bu yıl uluslararası para transferi ürünümüzü devreye alacağız. Gerekli yurt dışı partnerler ile iş birliklerini kurduk, geliştirmelerimiz devam ediyor. Öncelikle yurt dışından Türkiye’ye yabancı para transferlerine başlayacağız. Akabinde Türkiye’den yurt dışına para transferini de hizmete alacağız.
Ödeme sistemlerine ilişkin son trendleri değerlendirdiğinizde, ödeme kavramının nasıl bir noktaya geldiğini düşünüyorsunuz?
Teknolojik ilerlemelerin hız kazanmasıyla birlikte, müşteri beklentileri hem işletmeler hem de bireyler tarafında önemli ölçüde değişim gösterdi. Çeşitlilik gösteren ihtiyaçlara yönelik doğrudan çözümlerin farklı kanallar aracılığıyla beklenmesi bunların başında geliyor. Mesela işletmeler tarafında ödeme almak için beklenen çözümler, artık geleneksel POS cihazlarının ötesinde. İşletmelerin iş modellerine, ana firma bayi ilişkilerine ve hatta müşteri kitlelerine göre daha yenilikçi uygulamaların beklendiği bir noktadayız. Bireyler tarafında ise beklenti, her tür tekil erişim noktasından maksimum sayıda finansal ihtiyacı yönetmeye yönelik bir sofistikasyon seviyesinde.
“QR kodlu ödemeler ve linkli ödemeler yükselişte”
Yeni kuşakların hayata bakışı ve değişen ihtiyaçları, Sipay'in stratejisini nasıl etkiliyor? Gençlerin finansal hayatında nasıl bir yerde bulunuyorsunuz?
Ödemeler tarafındaki trendlere baktığımızda son 3 yılda çok ciddi bir dijitalleşme olduğunu görüyoruz. Özellikle ülkemizde çok ciddi bir dijitalleşme söz konusu. Temassız ödemeler ve nakitsiz toplumda oldukça fazla yol aldık. Z kuşağının iş hayatına dahil olup finansal dünyaya entegre olmasıyla QR kodlu ödemelerin ve linkli ödemelerin yükselişte olduğunu görüyoruz. Cüzdan tarafı da daha yeni neslin aşina olduğu yapılar. Kripto para mevzuatıyla birlikte ödemeler alanında oyunların biraz daha değişeceği görülüyor. Biraz daha merkeziyetsiz sistemler ile ödemelerin gerçekleşeceği bir dünyaya doğru gideceğiz gibi görünüyor. Sipay olarak bizler de ödeme sistemlerine ilişkin trendleri yakında takip edip, hatta bu trendlerin bir adım ilerisinde geçerek sektöre yön verecek uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz.
“Çalışan sayımız ise son bir yılda yüzde 125 arttı”
Yılın ilk çeyreğinin bitimine doğru, dijital cüzdan ve POS hacmi açısından nasıl bir performans yakaladınız? Büyüme hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Sipay olarak sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Sipay Kart adedimiz geçen yıl bir önceki yıla kıyasla 7 kart artış gösterirken, söz konusu dönemde işlem adedimiz 11 kat, işlem hacmi 6 kat arttı. 2023 yılında Sipay Cüzdan adedimiz 2022 yılına kıyasla 4 kat artarken, Walletgate altyapısı ile hizmet verdiğimiz cüzdan projelerimizde de toplam cüzdan sayısı 6,5 kat yükseldi. Öte yandan üye işyeri adedimizi geçen yıl 2,5 kat artırdık. Üye işyeri işlem adedimiz 2 kat, üye işyeri işlem hacmimiz ise 4 kat artış gösterdi. Çalışan sayımız ise son bir yılda yüzde 125 arttı. 2024 yılında da büyümede hız kesmeyeceğiz.
2024'te yatırım alma ya da yatırım yapma veya satın alarak büyüme gibi gündemleriniz olacak mı?
Sipay olarak şimdiye kadar ana önceliğimiz öz sermayemizle kendi teknolojimize yatırım yapmayı sürdürmek oldu. Ancak oluşabilecek fırsatlar için de her zaman takipteyiz. Çünkü sadece kaynak bulmayı değil iş modellerimizi geliştirecek doğru partneri bulmayı da çok önemsiyoruz. Yatırım alma konusunda görüşmelerimiz sürüyor.
Röportaj: Fintek Haber
Comments